Οι Αρχαίοι πρόγονοί μας διέθεταν μια αξιοζήλευτη ποκιλία ειδικών αγγείων, τα οποία χρησιμοποιούσαν τόσο για την ανάμειξη του κρασιού, τη διατήρηση του, όσο και για την ψύξη του, πριν την κατανάλωση. Έτσι έχουμε :

Μιξης Οίνου με νερό

      • Κρατήρας, μέσα σ’ αυτό ανακάτευαν το κρασί με το νερό. Με το πέρασμα βέβαια του χρόνου υπήρξαν πολλές παραλλαγές και έτσι μπορούν να χωριστούν και σε πολλές κατηγορίες. Κύρια όμως χαρακτηριστικά του ήταν η στενή βάση, το φαρδύ σώμα και τα δύο χερούλια.
        • Λέβης, ένα βαθύ και ανοιχτό αγγείο, συνήθως χωρίς λαβές, με χαμηλό λαιμό και χείλη που προεξείχαν. Στηριζόταν σε μια ανεξάρτητη βάση ή σε τρίποδα. Χρησίμευε όπως και ο κρατήρας για την ανάμειξη του κρασιού.