Μια Οινοποιητική Οικογένεια

zarariswines family

Μια Οινοποιητική Οικογένεια

Το μικρό αυτό χωριό της Αγχιάλου, 14 km από την Θεσσαλονίκη,  δημιουργήθηκε το 1924, από Έλληνες πρόσφυγες  της Ανατολικής Ρωμυλίας, που όντας αμπελουργοί στην πατρίδα τους,την Αγχίαλο στα παράλια του Εύξεινου Πόντου,  έφεραν μαζί τους  ξύλινα βαρέλια και κληματόβεργες για να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή. Από τότε έως σήμερα, κύρια απασχόληση στην περιοχή είναι η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοποίηση.

      Από μία τέτοια οινοποιητική  οικογένεια κατάγεται και ο Γιώργος  Ζαράρης, που έμαθε από μικρός τη δουλειά μέσα στο αμπέλι, μεγάλωνε  με τις ιστορίες των παππούδων γεμάτες νοσταλγία για  την «χαμένη πατρίδα», μάθαινε από τους παλαιότερους τα «μυστικά», που έκρυβαν τα τεράστια ξύλινα βαρέλια, εκεί που ωρίμαζε το πολύτιμο δώρο της ζωής, το κρασί!
     Σαν πολύτιμη κληρονομιά κρατά από τον παππού του 15 στρέμματα και από το 1993, συνεχιστής της οικογενειακής επιχείρησης,  καλλιεργεί τις προτεινόμενες ποικιλλίες  ροδίτη και Grenache rouge. Οινοποιεί ο ίδιος με αγάπη και μεράκι, παραδοσιακά, όπως  είχε ήδη  μάθει πολύ  καλά και προμηθεύει με εκλεκτής ποιότητας κρασιά, χύμα και εμφιαλωμένα σε ασκό, την τοπική αγορά της Θεσσαλονίκης.
     Παράλληλα, δημιουργεί ο ίδιος τη δική του οικογένεια όπου ενώνουν την προσωπική τους αγάπη για την περιοχή και την άρρηκτη σχέση της με την καλλιέργεια της αμπέλου και της παραγωγής κρασιού και προσπαθούν για την περαιτέρω αμπελοοινική τους εξέλιξη.
     Θέτουν  στόχο να δημιουργήσουν όλες τις ποιοτικές προϋποθέσεις για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, αλλά και να συμβάλλουν στην διάδοση της κουλτούρας του κρασιού, που εκφράζει απόλυτα την ιδιοσυγκρασία και την φιλοσοφία του Έλληνα αλλά και του Ευρωπαίου!

zarariswines family
zarariswines family

Έτσι, έως το 2005, ο Γιώργος Ζαράρης, με πολύ κόπο και μεράκι κατάφερε να καλλιεργεί 58 στρέμμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και να συνεργάζεται  με πολλούς άλλους ακόμη παραγωγούς, αυξάνοντας  την παραγωγή και τις πωλήσεις.
      Το 2008 παίρνοντας μια απόφαση ζωής, εκσυγχρονίζει την οινοποιητική μονάδα με σύγχρονο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις έχοντας σαν στόχο την δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας , συνδυάζοντας την παράδοση και την τεχνογνωσία. «Δεν πετάμε το χθες! Εξάλλου μάθαμε μέσα απ’ αυτό, όμως για να προχωρήσουμε μπροστά, χρειαζόμαστε την τεχνολογία!» λέει ο ίδιος.
     Το 2010, παρουσιάζει σε περιορισμένο  αριθμό φιαλών το κρασί «ΚΡΑΤΑΙΟΣ» εμπνευσμένος από τη δυναμική παρουσία του οίνου στο χρόνο και την αντοχή στην φθορά. «Το κρασί είναι ένας σύντροφος για τον άνθρωπο,τον συνοδεύει στο πέρασμα των αιώνων,αναλλοίωτα,σιωπηλά αλλά με σταθερότητα και δύναμη, προσφέροντας “…κάθε ευφρόσυνον αίσθημα και ωφέλειαν ψυχικήν και σωματικήν!”  Aγγίζει τα εσώψυχά μας, είναι η έμπνευση μιας φιλοσοφίας να αντικρίζουμε τη ζωή με τις χαρές και τις λύπες της, αισιόδοξα, με θετική σκέψη!»

Μελλοντικοί Στόχοι

 Στους άμεσους στόχους μας, είναι η εγκατάσταση ενός νέου αμπελώνα, έκτασης 10 στρεμμάτων, στο αμπελοτόπι «Περιβόλια», όπου θα εμφυτευτούν 4000 φυτά με την ερυθρή ποικιλία, Cabernet Sauvignon.Η δυνατότητα άρδευσης στην περιοχή αλλά και η ιδιότητα του εδάφους να διατηρεί την υγρασία, πιστεύουμε πως θα βοηθήσει την ποικιλία να δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την ποιότητα.
Με αυτή την αρκετά δημοφιλή ποικιλία θέλουμε να παράγουμε ένα νέο κρασί , με βαθύ σκούρο χρώμα, πλούσιο σώμα, καλή δομή, ένα κρασί που επιδέχεται άνετα την παλαίωση.

     Η ομαλή και σταθερή πορεία μας στην οινική αγορά του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και η επέκτασή μας σ’ όλη την Β. Ελλάδα με αναπτυξιακούς ρυθμούς, μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε την κτιριακή επέκταση του μικρού οινοποιείου μας, αλλά και να οργανώσουμε την κατασκευή υπόγειας κάβας ωρίμανσης και παλαίωσης σε δρύϊνα βαρέλια ή σε φιάλες.

«Θέλουμε να πιστεύουμε πως η επιχειρηματική μας δραστηριότητα, θα βοηθήσει στην αναβίωση του ονομαστού αμπελοοινικού χαρακτήρα της περιοχής και θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας...»

     Ήδη έχει ολοκληρωθεί η παρουσίαση της οινοποιητικής μας προσπάθειας, στο διαδίκτυο, δίνοντας μια ευκαιρία επικοινωνίας με το οινόφιλο κοινό σε ηλεκτρονική μορφή. Εκεί, θέλοντας να ευαισθητοποιήσουμε τον “επισκέπτη”, σ’ αυτό το δώρο ζωής, τον οίνο, κάνουμε μια μικρή έρευνα για την ιστορία της αμπέλου,τη θέση που είχε το κρασί στη ζωή των ανθρώπων της Αρχαίας, κυρίως εποχής αλλά και της Βυζαντινής αργότερα. Τέλος, παρουσιάζουμε αποτελέσματα από επιστημονικές έρευνες για τις ευεργετικές επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιδεικνύουμε ακόμη, τα ιστορικά στοιχεία του τόπου μας για να αναδείξουμε το σπουδαίο αμπελοοινικό παρελθόν του.


Zararis wines

Αγχίαλος, 30ης Ιουλίου 29
Τ.Κ 57011 Θεσσαλονίκη.

Τηλ: 2310 722 006
Fax: 23310 93013
Κιν: 697 165 5529
E-mail: info@zarariswines.gr

© 2009 - 2024 ZararisWines. All rights reserved.