Ποικιλίες

Οι Ποικιλίες που καλλιεργούμε

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ποιοτικών οίνων είναι η ίδια η ποικιλία της οιναμπέλου. Αυτή αποτελεί  σίγουρα το DNA του κρασιού.
Το σταφύλι είναι το μοναδικό προϊόν με τόσο μεγάλη πληθώρα  ποικιλιών. Μόνο στην Ελλάδα μπορούμε  να βρούμε πάνω από 300 γηγενείς ποικιλίες αμπέλου. Βέβαια και ο χαρακτήρας κάθε ποικιλίας δεν είναι πάντα ο ίδιος αλλά εξαρτάται από το κλίμα και το έδαφος της περιοχής και κυρίως από τον ανθρώπινο παράγοντα. Έτσι, ο Θεόφραστος χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ.  υπήρχαν τόσα είδη αμπέλου όσοι ήταν και οι οινοφόροι τόποι!
Οι ποικιλίες που καλλιεργούμε στους αμπελώνες μας είναι γηγενείς,ροδίτης, μαλαγουζιά, Ασύρτικο,
Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Σαββατιανό, αλλά τα τελευταία χρόνια πειραματιστήκαμε και σε ξένες ποικιλίες, Σyrah, Merlot.
Grenache rouge

Grenache rouge

Ποικιλία Grenache rouge

Προέλευση-Διάδοση
Πρόκειται για μια ποικιλία ισπανικής προέλευσης, που καλλιεργείται και στην Γαλλία, Ιταλία, Ν. Αφρική, ΗΠΑ, Αυστραλία. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αττική, Βοιωτία, Δωδεκάνησο.

Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά & ιδιότητες
Είναι φυτό πολύ ζωηρό, με καλή παραγωγικότητα. Ποικιλία που αντέχει σχετικά στο ωίδιο, αλλά είναι πολύ ευαίσθητη στον περονόσπορο, στην ευδαιμίδα και τον βοτρύτη.

Ωρίμανση
Ωριμάζει το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου

Το κρασί
Μια ερυθρή ποικιλία που δίνει εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, με έντονο κόκκινο χρώμα και πλούσια δομή.Στη συνοινοποίηση με άλλες ποικιλίες συμβάλλει στη σταθεροποίηση και τη βελτίωση των οργανοληπτικών τους χαρακτήρων.

Συνωνυμίες
Garnacha, Granaccia, Tinto, Tintillo, Grenache noir, Garignan rousse κ.α.


Ροδίτης

Ροδίτης

Ποικιλία Ροδίτης

Προέλευση-Διάδοση
Πρόκειται για μια ποικιλία που καλλιεργείται από πολύ παλιά στη χώρα μας, με πολλά ονόματα αλλά και κλώνους. Ιδιαίτερα είναι εντοπισμένη στην Αττική, την βόρεια και δυτική Πελοπόννησο

Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά & ιδιότητες

Σαν φυτό είναι ζωηρό, με καλή παραγωγικότητα ( συνήθως δύο σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό). Ποικιλία ευαίσθητη στον περονόσπορο και στην ανθόρροια. Έχει ράγα μέτρια εως μεγάλη ,με σχήμα σφαιρικοωοειδές και χρώμα λευκορόδινο έως ρόδινο.Σάρκα μαλακή, χυμώδης με ιδιαίτερη γεύση.

Ωρίμανση
Ανάλογα με την περιοχή από τα μέσα Σεπτεμβρίου

Το κρασί
Από αυτή την ποικιλία παράγονται εκλεκτής ποιότητας ξηροί οίνοι , λευκοί και ρόδινοι, με φρουτώδες άρωμα και πλούσιο σώμα. Συμμετέχει στην παραγωγή Τοπικών Οίνων και Οίνους ΟΠΑΠ.

Συνωνυμίες
Ρογδίτης, Ροϊδίτης, Αλεπού, Ροδομούσι κ.α


Merlot

Merlot

Ποικιλία Merlot

Προέλευση-Διάδοση
Πρόκειται για γαλλική ποικιλία της περιοχής του Bordeaux. Καλλιεργείται και στην Ιταλία, Ελβετία, ΗΠΑ, Χιλή κ.α. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αττική, Βοιωτία, Δράμα κ.α

Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά & ιδιότητες

Είναι φυτό μέτρια ζωηρό, με μέση παραγωγικότητα ( ένα ή δύο σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό), καλλιεργείται σε εδάφη που διατηρούν την υγρασία ή υπάρχει η δυνατότητα άρδευσης, αφού δεν αντέχει στην ξηρασία. Ποικιλία σχετικά ανθεκτική στο ωίδιο, αλλά ευαίσθητη στον περονόσπορο και στο βοτρύτη. Η ράγα είναι μικρή έως μεσαία, με σχήμα ωοειδές και χρώμα κυανομελανό. Σάρκα μαλακή με γεύση γλυκιά, χυμός άχρωμος.

Ωρίμανση
Είναι πρώϊμη ποικιλία, ωριμάζει ανάλογα με το οικολογικό περιβάλλον που καλλιεργείται. Η ωρίμανση γίνεται από το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου

Το κρασί
Μία ερυθρή ποικιλία με βαθύ κόκκινο χρώμα, που δίνει κρασιά με βελούδινη γεύση, πλούσιο σώμα, με υψηλό αλκοολικό βαθμό

Συνωνυμίες
Merlau, Vitraille, Grabultet, Plant du Medoc, Merlot rouse, Semillon rouse, κ.α


Σαββατιανό

Σαββατιανό

Ποικιλία Σαββατιανό

Προέλευση-Διάδοση
Καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της χώρας και είναι η πρώτη σε έκταση καλλιέργειας, οινοποιήσιμη ποικιλία. Είναι μία διαδεδομένη λευκή ποικιλία ιδιαίτερα στην Κεντρική Ελλάδα (Αττική, Βοιωτία, Εύβοια) και σε μικρότερη έκταση στην Πελοπόννησο και στη Μακεδονία

Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά & ιδιότητες

Είναι ένα φυτό μέτρια  ζωηρό, με πολύ καλή παραγωγικότητα (συνήθως δύο σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό) ανθεκτικό στην ξηρασία, χωρίς να παρουσιάζει ιδιαίτερη ευαισθησία στις ασθένειες.Η ράγα έχει μεσαίο μέγεθος, σχήμα σφαιρικό και κιτρινόλευκο, μαλακό και χυμώδη φλοιό.

Ωρίμανση
Ωριμάζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου

Το κρασί
Από αυτή την ποικιλία παρασκευάζονται κρασιά με ευχάριστη γεύση και άρωμα φρούτων, εφόσον εφαρμοστούν σύγχρονες οινοποιητικές μέθοδοι.Συμμετέχει στην παραγωγή Τοπικών Οίνων, ΟΠΑΠ και  Ονομασίας κατά Παράδοση ( Ρετσίνα).

Συνωνυμίες
Κουντούρα άσπρη, Δουμπραίνα άσπρη, Σακέϊκο, Σαββαθιανό, Παραχωρίτης, Σταματιανό.


Μοσχάτο Αλεξανδρείας

Μοσχάτο Αλεξανδρείας

Ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας

Προέλευση-Διάδοση
Κατάγεται από την Αφρική και πιθανόν από την Αίγυπτο. Καλλιεργείται σποραδικά στα Ιόνια νησιά, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα,αλλά κυρίως στο νομό Λέσβου

Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά & ιδιότητες

Είναι φυτό μέσης ζωηρότητας, σταθερά παραγωγικό (συνήθως δύο σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό). Ποικιλία ευαίσθητη στον περονόσπορο, το βοτρύτη, το ωίδιο και την ανθόρροια. Δίνει σταφύλια μεσαία εως μεγάλα, κυλινδροκωνικά. Η ράγα είναι μεγάλη με σχήμα ωοειδές και χρώμα κιτρινοπράσινο έως λευκοκίτρινο. Σάρκα χυμώδης, με χαρακτηριστικό λεπτό άρωμα μοσχάτου.

Ωρίμανση
Ωριμάζει το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου

Το κρασί
Η ποικιλία αυτή δίνει λευκούς οίνους με χαρακτηριστική γεύση και έντονο άρωμα, καλή οξύτητα. Συμμετέχει στην παραγωγή Οίνων ΟΠΑΠ και πολλών Τοπικών

Συνωνυμίες
Μοσχάτο χονδρό,Άσπρο μοσχάτο, Αλεξανδρινό, Αγγλικό, Muscat Romain, Panse musquee Zibibbo κ.λ.π


Syrah

Syrah

Ποικιλία Syrah

Προέλευση-Διάδοση
Στην Γαλλία καλλιεργείται από τη Ρωμαϊκή εποχή, κυρίως στην κοιλάδα του Ροδανού. Στη χώρα μας εκτός από τη Χλκιδική που πρωτοκαλλιεργήθηκε, καλλιεργείται και στους νομούς Θεσσαλονίκης, Αττικής, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου κ.α.

Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά & ιδιότητες

Είναι φυτό ζωηρό, με σταθερή παραγωγικότητα (δύο σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό) ανθεκτικό στην ξηρασία. Δείχνει ικανοποιητική αντοχή στον περονόσπορο και το ωίδιο αλλά είναι σχετικά ευαίσθητο στον βοτρύτη. Δίνει σταφύλια μεσαίου μεγέθους με σχήμα κυλινδρικό. Η ράγα είναι μικρή έως μεσαία, με σχήμα ωοειδές και χρώμα κυανομελανό. Σάρκα μαλακή με γεύση γλυκι, χυμός άχρωμος.

Ωρίμανση
Ωριμάζει το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου

Το κρασί
Δίνει κρασιά με έντονο ιώδες χρώμα, χαρακτηριστικό άρωμα και έντονη επίγευση.

Συνωνυμίες
Petit Syrah, Shiras, Syra, Balsamina κ.α.


Μαλαγουζιά

Μαλαγουζιά

Ποικιλία Μαλαγουζιά

Προέλευση-Διάδοση
Πρόκειται για λευκή ποικιλία, από τις πιο εκλεκτές του Ελλαδικού χώρου. Προέρχεται από την ορεινή Ναυπακτία, καλλιεργείται στην Αχαία και στην Αιτωλοακαρνανία. Η καλλιέργειά της δίνει πολύ καλά αποτελέσματα και στην Μακεδονία (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη)

Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά & ιδιότητες

Σαν φυτό είναι ζωηρό, έχει πολύ καλή και σταθερή παραγωγικότητα ( συνήθως δύο σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό) παρουσιάζοντας μια ευαισθησία στον βοτρίτη και το ωίδιο. Το μέγεθος της ράγας είναι μέτριο έως μεγάλο, με σφαιρικό σχήμα.Έχει  κιτρινοπράσινο,μαλακό και χυμώδη φλοιό.

Ωρίμανση
Ωριμάζει μετά τις 20 Αυγούστου

Το κρασί
Δίνει κρασιά με έντονο χαρακτηριστικό άρωμα, ιδιαίτερη γεύση και χαμηλής οξύτητας.

Συνωνυμίες
Μαλαουζιά, Μελαουζιά


Ασύρτικο

Ασύρτικο

Ποικιλία Ασύρτικο

Διάδοση
Καλλιεργήθηκε στις Κυκλάδες,κυρίως στην Σαντορίνη αλλά και Πάρο, Νάξο. Αργότερα, στην Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη και σήμερα καλλιεργείται σ’ όλη την Ελλάδα

Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες
Σαν φυτό είναι ζωηρό, με καλή παραγωγικότητα, ενώ δείχνει ικανοποιητική αντοχή στις ασθένειες και την ξηρασία. Το σχήμα της ράγας είναι μέτριο, σφαιρικό, με φλοιό κιτρινοπράσινο, μαλακό και χυμώδη.

Ωρίμανση
Ωριμάζει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου

Το κρασί
Από την πολυδύναμη, λευκή αυτή ποικιλία, παράγονται κρασιά με χαρακτηριστικό έντονο άρωμα, πλούσιο σώμα και οξύτητα.Συμμετέχει σε Οίνους ΟΠΑΠ και σε πολλούς Τοπικούς


Zararis wines

Αγχίαλος, 30ης Ιουλίου 29
Τ.Κ 57011 Θεσσαλονίκη.

Τηλ: 2310 722 006
Fax: 23310 93013
Κιν: 697 165 5529
E-mail: info@zarariswines.gr

© 2009 - 2024 ZararisWines. All rights reserved.