Οινοποιείο

Το Οινοποιείο

Το οινοποιείο μας είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που έχει τις εγκαταστάσεις του στην Αγχίαλο, μόλις 500 μέτρα από τους αμπελώνες. Είναι λιτό και λειτουργικό, ώστε εδώ να πραγματοποιούνται όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας του οίνου και να ολοκληρώνονται οι οινικές δημιουργίες του αμπελουργού-οινοποιού. Διαθέτει χώρο γλευκοποίησης και ζύμωσης με ανοξείδωτες δεξαμενές των 5 και των 7 τόνων.

Το Οινοποιείο
Το Οινοποιείο
zarariswines family

Υπάρχουν επίσης ανοξείδωτες δεξαμενές σταθεροποίησης και οινοποιητές με ενσωματωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης για τις ερυθρές ποικιλλίες, ψυκτικά συγκροτήματα και ο απαραίτητος εξοπλισμός για την εμφιάλωση.

Για την λευκή οινοποίηση δεν χρησιμοποιούνται πνευματικά πιεστήρια.  Το προς ζύμωση γλεύκος αποτελείται μόνο από πρόρογο που ρέει με ελεύθερη ροή: «...αφήνουμε την φύση να λειτουργήσει στην δεξαμενή με το νόμο της βαρύτητας! Χάνουμε έτσι μεγάλο ποσοστό στην ποσότητα που οινοποιούμε περίπου 17 %, αλλά κερδίζουμε αρώματα  και ποιότηταΤο αποτέλεσμα δεν είναι απλά καλό, αλλά πολύ ενδιαφέρον γιατί έτσι αναδεικνύεται στον χαρακτήρα τον κρασιών μας μια διαφορετικότητα σε σύγκριση με τα κρασιά μαζικής παραγωγής που πολύ συχνα συναντάμε!»... τονίζει ο ίδιος ο οινοποιός.

Το Οινοποιείο

 Στο οινοποιείο μας λειτουργεί μια μικρή έκθεση φωτογραφίας, με πλούσιο υλικό μεγάλης πολιτιστικής αξίας. Περιλαμβάνει θέματα από  την καλλιέργεια της αμπέλου, αλλά και της αμπελουργικής καθημερινής ζωής των κατοίκων, στην Αγχίαλο της Θεσσαλονίκης, από τις αρχές του 21ου αιώνα, την οινοποίηση και την πρωταγωνιστική  θέση που είχαν τα ονομαστά κρασιά της, στιγμιότυπα από τη πιο γνωστή Γιορτή Κρασιού σ’ όλη την Ελλάδα. Μία Έκθεση που  θα συγκινήσει τους παλαιότερους, θα ενημερώσει τους σύγχρονους και θα εμπνεύσει τους νεότερους με νέα οράματα...

Το Οινοποιείο

Οι Τεχνικές Οινοποίησης που χρησιμοποιούμε

Το κρασί από φυσικοχημικής άποψης αποτελείται από: περίπου 10-15 % αιθιλική αλκοόλη, δηλαδή οινόπνευμα, οξέα 0,3-0,9 % (τρυγικό, μηλικό κλπ.), σάκχαρα 0,2-11 % και ένα ποσοστό 1,5-3% αποτελείται από γλυκερίνη, ιχνοστοιχεία, κάποιες βιταμίνες, ανώτερες αλκοόλες, αρκετές φυσικές αρωματικές και χρωστικές ουσίες καθώς και πολλές άλλες ακόμη ενώσεις.

Από τους κύριους παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψη για την παραγωγή των ιδιαίτερων κρασιών μας, είναι η επιλογή της κατάλληλης χρονικής στιγμής που θα πραγματοποιηθεί ο τρύγος. Αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο, γίνονται συνεχείς δειγματοληπτικοί έλεγχοι ώστε να επιτύχουμε τη σύσταση και συνοχή των σταφυλιών και το κατάλληλο σημείο τεχνολογικής ωρίμανσης που εμείς επιθυμούμε. Σ’ όλες τις περιπτώσεις  η πολύχρονη εμπειρία μας είναι αυτή που τελικά θα οδηγήσει στην συγκομιδή των πολύτιμων καρπών.

Οι Τεχνικές Οινοποίησης που χρησιμοποιούμε

Οι μικρές αποστάσεις των αμπελώνων από τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου εξασφαλίζουν γρήγορη μεταφορά των σταφυλιών, όσον το δυνατόν μικρότερη καταπόνηση τους και σίγουρα άμεση επεξεργασία.
Όλος ο οινοποιητικός εξοπλισμός πληρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές με άμεσο αποτέλεσμα την παραγωγή οίνου εξαίρετης ποιότητας.
Με το σπάσιμο των σταφυλιών προκύπτει το γλεύκος (μούστος), ένα υγρό πλούσιο σε σάκχαρα, φτωχό σε αρώματα και μονότονο σε γεύση, που μετατρέπεται μέσω της αλκοολικής ζύμωσης σε κρασί, ένα προϊόν πλούσιο σε αρώματα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με σπουδαίο οργανοληπτικό ενδιαφέρον. «Δείχνουμε εμπιστοσύνη στη φύση και στο σοφό έργο της, γνωρίζοντας πως πάντα ο μούστος ... γίνεται κρασί! Η αγωνία μας επικεντρώνεται αλλού και διαρκεί μια ολόκληρη αμπελουργική χρονιά, στην ποιότητα της πρώτης ύλης, δηλαδή  στο σταφύλι  και τα χαρακτηριστικά του!Για ένα καλό κρασί αυτό που χρειάζεται βρίσκεται ήδη  στη ράγα του σταφυλιού»...λέει ο αμπελουργός-οινοποιός.

Στη λευκή οινοποίηση, σε ανοξείδωτες δεξαμενές και υπό ψύξη (4-8οC), εφαρμόζουμε την σύγχρονη τεχνική της προζυμωτικής κρυοεκχύλισης, δημιουργώντας τις συνθήκες, ώστε να απελευθερωθεί ο αρωματικός πλούτος της κάθε ποικιλίας.
Η διαδικασία διαχωρισμού των στεμφύλων από τον σταφυλοχυμό, γίνεται χωρίς κάποιο είδος εξωτερικής πίεσης (πιεστήρια) που πιθανώς να επηρεάζει αρνητικά  τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γλεύκους, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε το καλύτερο κομμάτι αυτού, τον  πρόρογο.   Η ζύμωση του προρόγου γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε ο οίνος που θα προκύψει να έχει τα καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Στην ερυθρή οινοποίηση το σύνολο του σταφυλοπολτού μεταφέρεται απευθείας σε ανοξείδωτες δεξαμενές για την έναρξη της αλκολικής ζύμωσης. Η ανακύκλωση του χυμού και των φλοιών του σταφυλιού  και η διάρκεια αυτής της διαδικασίας σε συνθήκες ελεγχόμενης θερμοκρασίας, είναι οι βασικοί παράγοντες που δίνουν στον ερυθρό οίνο τα χαρακτηριστικά που επιθυμούμε.
 Όταν ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση το κρασί μεταγγίζεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές αποθήκευσης.
Παράγουμε οίνους λευκής οινοποίησης με έντονα αρώματα και πολύπλοκο χαρακτήρα και  οίνους ερυθρής οινοποιήσης, με πλούσιο σώμα, έντονο, βαθύ σκούρο χρώμα και μεγάλο γευστικό πλούτο.

Γι’ άλλη μια φορά ο σεβασμός στην φύση και το έργο της, αλλά και η χρησιμοποίηση σύγχρονων μεθόδων και εξοπλιστικών μέσων, μας οδηγούν σ’ ένα αρμονικό αποτέλεσμα που είναι η δημιουργία οίνων υψηλής ποιότητας.


Zararis wines

Αγχίαλος, 30ης Ιουλίου 29
Τ.Κ 57011 Θεσσαλονίκη.

Τηλ: 2310 722 006
Fax: 23310 93013
Κιν: 697 165 5529
E-mail: info@zarariswines.gr

© 2009 - 2024 ZararisWines. All rights reserved.