Μας είναι γνωστό πως για τη παραγωγή ποιοτικών κρασιών, το κλίμα και το έδαφος της περιοχής, παίζουν καθοριστικό ρόλο. Υπάρχει όμως και ο παράγοντας άνθρωπος, που έρχεται να συμπληρώσει τον τέλειο συνδυασμό, έτσι ώστε ένας αμπελώνας να δώσει τα πιο καλά αποτελέσματα. Με τις ποικίλες καλλιεργητικές τεχνικές λοιπόν που εφαρμόζουμε ως αμπελουργοί, άμεσα ή έμμεσα στο αμπέλι, συμβάλουμε στην ομαλή προσαρμογή του στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κλιματολογικά και εδαφολογικά, ώστε να έχουμε το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα και στην ποιότητα και στην ποσότητα της πρώτης ύλης που θα παραχθεί. Ο ίδιος τονίζει :
«Οι παππούδες μας έλεγαν χαρακτηριστικά : το αμπέλι θέλει να σε βλέπει κάθε μέρα!Εκ των πραγμάτων βλέπουμε πόσο δίκιο είχαν.. Βρισκόμαστε μέσα στο αμπέλι καθημερινά και το παρακολουθούμε σ’ όλες τις εποχές! Το φθινόπωρο μυρίζουμε το βρεγμένο, από τις βροχές, χώμα...Το χειμώνα, νιώθουμε το κλήμα να “ξεκουράζεται”, την άνοιξη βλέπουμε τα “μάτια” ν’ ανοίγουν και τις πρώτες κληματίδες να ξεπετάγονται! Το καλοκαίρι δροσιζόμαστε μαζί του, με τη δροσιά του Βαρδάρη... το αμπέλι σε θέλει συνεχώς δίπλα του, αλλά σ’ ανταμείβει πλούσια, όταν μπορείς να παρουσιάσεις ένα υψηλής ποιότητας κρασί!!»
Χειμώνας: αυτή την εποχή το αμπέλι κλαδεύεται. Είναι μια δύσκολη τεχνική, αφού απαιτεί έναν εκπαιδευμένο αμπελουργό με αρκετή εμπειρία, ώστε να εξασφαλιστεί η απόδοση και η ποιότητα των κλημάτων. Το κλάδεμα αποβλέπει είτε στην μορφοποίηση είτε στην καρποφορία του αμπελιού.Σύμφωνα με τα προσωπικά μας κριτήρια και έχοντας πάντα σαν στόχο την ποιότητα της πρώτης ύλης, εφαρμόζουμε μια ποιοτική διαλλογή, κατά την οποία απομακρύνονται τα ξυλοποιημένα βλαστάρια, ενώ αφήνονται εκείνα που θα αποτελέσουν τα νέα καρποφόρα όργανα. Ο κλάδος πρέπει να ολοκληρωθεί, πριν “ξυπνήσει “ το αμπέλι από την χειμερία νάρκη του.
Άνοιξη: είναι η εποχή που ξεκινά η βλαστική δραστηριότητα. Διογκόνωνται οι οφθαλμοί, αρχίζουν να αναπτύσσονται οι πρώτοι βλαστοί, τα πρώτα φυλλαράκια, ενώ αρχίζουν να ξεχωρίζουν οι ταξιανθίες. Το έδαφος προετοιμάζεται με οργώματα και λιπάνσεις. Τότε, περίπου, ξεκινούν και δύο σημαντικές για το αμπέλι τεχνικές, το βλαστολόγημα και το κορυφολόγημα που μπορεί να επαναληφθούν, ώστε να επιτευχθούν οι καλύτερες συνθήκες για την ομαλή ανάπτυξη των βλαστών, την καρπόδεση και την καλύτερη διατροφή των σταφυλιών. Παρακολουθώντας στενά την βλαστική εξέλιξη και ανάπτυξη, ανάλογα βέβαια και με τις κλιματικές συνθήκες, εφαρμόζουμε τις τεχνικές της αποφύλλωσης ή ακόμη και της αραίωσης, στοχεύοντας πάντα στην ποιοτική βελτίωση της παραγωγής, θυσιάζοντας πολλές φορές μια υψηλή στρεμματική απόδοση.
Καλοκαίρι: Όλοι οι αμπελώνες βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τον τρύγο. Είναι σημαντικό αυτή την περίοδο, να εξασφαλιστεί η προστασία της υγείας του αμπελιού, προλαμβάνοντας ή αντιμετωπίζοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά οποιεσδήποτε ασθένειες. Η ωρίμανση της κάθε ποικιλίας είναι διαφορετική σε κάθε αμπελοτόπι και η παρακολούθηση πρέπει να γίνεται κάθε στιγμή.Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ωρίμανσης κι όταν κρίνουμε πως το τελικό προϊόν έχει φτάσει στα καλύτερα επιθυμητά χαρακτηριστικά ως προς το χρώμα και το μέγεθος, ανάλογα και τον τύπο βέβαια του κρασιού που θέλουμε να παράγουμε, αποφασίζουμε την ώρα του τρύγου.
«Αυτό το διάστημα το άγχος κορυφώνεται, όλα πρέπει να λειτουργούν με απίστευτο συγχρονισμό, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς λάθη, γιατί διαφορετικά μπορεί να καταστραφεί η δουλειά ενός ολόκληρου χρόνου. Άλλωστε και οι παλαιότεροι θέλοντας να δείξουν τη σοβαρότητα αυτής της περιόδου έλεγαν , “Θέρος, τρύγος, πόλεμος”.
Aυτό βιώνουμε κάθε χρόνο, τέτοια εποχή!»
Aυτό βιώνουμε κάθε χρόνο, τέτοια εποχή!»
Φθινόπωρο: Έχοντας ολοκληρωθεί ο τρύγος, προετοιμάζουμε τους αμπελώνες με ιδιαίτερη καλλιεργητική φροντίδα για την επόμενη χρονιά. Πρέπει να απομακρυθούν τα ξερά βλαστάρια, ενώ είναι απαραίτητη η ανανέωση των εδαφών με όργωση και λίπανση. ΄Εχοντας μπροστά του όλο τον χειμώνα είναι πια έτοιμο να ξεκουραστεί, όπως άλλωστε και εμείς.